ЖАСӨСПІРІМ КЕЗЕҢДЕГІ ДІНДАРЛЫҚТЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ (Аль-Фараби, 2023)
Мақалада жасөспірімдік кезеңдегі діндарлықтың қалыптасуы, діни ұстанымдағы өзгерістер қарастырылады. Діндарлық деңгейінің өзгеруіне әсер ететін әлеуметтік, психологиялық факторлар, олардың діни ұстанымды айқындаудағы орны көрсетілген. Жасөспірімнің діни әлеуметтенуіне отбасының, қатарластардың, үлгі ретінде таңдалған тұлғалардың әсері және бұрыс әлеуметтенудің себептері анықталған.  Жасөспірімнің сезіміндегі құбылу, жаңа нәрселерді байқап көруге деген қызығушылық, еркіндікке деген құмарлық сынды өзгерістердің діндарлыққа ықпалы, діни ұстанымдарға деген ықпалы көрсетілген. Діннің қазіргі қоғамдағы жасөспірімдер кезігетін қиындықтарды еңсеріп, қоғамнан өз орнын алуына, тұлғасын қалыптастыруына тигізер әсеріне талдау жасалған.Түйін сөздер: жасөспірім, діндарлық, діни тұлға, діни бірегейлік, әлеуметтену, урбанизация.